مقالهمهندسی برق

EPROM و EEPROM چیست؟

eprom

EEPROM

با اینکه حافظه ای EPROM یک موفقیت مناسب نسبت به حافظه های PROM از بعد استفاده مجدد می باشند ولی کماکن نیازمند بکارگیری تجهیزات خاص و دنبال نمودن فرآیندهای خسته کننده بمنظور حذف و نصب مجدد آنان در هر زمانی است که به یک شارژ نیاز باشد. در ضمن، فرآیند اعمال تغییرات در یک حافظه EPROM نمی تواند همزمان با نیاز و بصورت تصاعدی صورت پذیرد و در ابتدا می بایست تمام محتویات را پاک نمود.حافظه های Electrically Erasable Programmable Read Only Memory)EEPROM) پاسخی مناسب به نیازهای موجود است . در حافظه های EEPROM تسهیلات زیر ارائه می گردد:

برای بازنویسی تراشه نیاز به جدا نمودن تراشه از محل نصب شده نخواهد بود.
برای تغییر بخشی از تراشه نیاز به پاک نمودن تمام محتویات نخواهد بود.
اعمال تغییرات در این نوع تراشه ها مستلزم بکارگیری یک دستگاه اختصاصی نخواهد بود.

با ادامه مطلب با ما همراه باشید.

در عوض استفاده از اشعه ماوراء بنفش، می توان الکترون های هر سلول را با استفاده از یک برنامه محلی و بکمک یک میدان الکتریکی به وضعیت طبیعی برگرداند. عملیات فوق باعث حذف سلول های مورد نظر شده و می توان مجددا” آنها را بازنویسی نمود.تراشه های فوق در هر لحظه یک بایت را تغییر خواهند داد.فرآیند اعمال تغییرات در تراشه های فوق کند بوده و در مواردی که می بایست اطلاعات با سرعت تغییر یابند ، سرعت لازم را نداشته و دارای چالش های خاص خود می باشند.

تولیدکنندگان با ارائه Flash Memory که یک نوع خاص از حافظه های EEPROM می باشد به محدودیت اشاره شده پاسخ لازم را داده اند.در حافظه Falsh از مدارات از قبل پیش بینی شده در زمان طراحی ، بمنظور حذف استفاده می گردد ( بکمک ایجاد یک میدان الکتریکی). در این حالت می توان تمام و یا بخش های خاصی از تراشه را که ” بلاک ” نامیده می شوند، را حذف کرد.این نوع حافظه نسبت به حافظه های EEPROM سریعتر است ، چون داده ها از طریق بلاک هائی که معمولا” 512 بایت می باشند ( به جای یک بایت در هر لحظه ) نوشته می گردند. شکل زیر حافظه BIOS را که نوع خاصی از حافظه ROM مدل Flash memory است ، نشان می دهد.


EPROM و EEPROM چیست؟
میدانید که حافظه ها دو دسته اند : RAM ( حافظه نوشتنی ، خواندنی موقت)‌ و ROM ( حافظه فقط دایمی)‌.
باز هم میدانید که در حافظه های ROM ، فقط یک بار اطلاعات نوشته می شود و پس از آن دیگر قادر به تغییر آن نخواهیم بود و برخلاف RAM با قطع جریان برق هم پاک نمی شود .انواعی از حافظه ROM نیز وجو دارند که اگر چه دائمی هستند و با قطع برق پاک نمی شوند ، ولی قابلیت
برنامه ریزی دوباره را هم دارند.EPROM و EEPROM از این دسته اند.
EPROM حروف اختصاری عبارت ErasableProgrammableROM است . این حافظه به نور ماوراء بنفش حساس است . پس از ساخت برنامه ریزی می شود و سپس یک پوشش محافظ ، برای جلوگیری از ورود نور ماوراء بنفش روی آن قرار می گیرید . هر زمان که این پوشش برداشته شود و تراشه حافظه در معرض نور ماوراء بنفش قرار بگیرد . محتویات آن پاک و تراشه ، آماده برنامه ریزی مجدد خواهد شد.

EEPROM نیز ، حروف اختصاری عبارت Electrically EPROM است .و همان طور که از تسمش بر می آید . قابل پاک کردن به وسیله سیگنال های الکتریکی است .
تراشه EEPROM تعدادی پایه دارد که هر گاه سیگنال الکتریکی وارد این پایه ها شود . محتویات آن قابل برنامه ریزی می شود .
هر دو این تراشه ها نسبت به RAM گران تر هستند . زمان بیشتری برای برنامه ریزی دوباره می برند . معمولا با ظرفیت کمتری ساخته می شوند و پس از چند بار برنامه ریزی مستهلک می شوند . این حافظه ها در مواردی که به داده ها پایدار . که با قطع برق پاک نشوند . نیاز داشته و از طرفی امکان برنامه ریزی مجدد نیز لازم باشد ، استفاده می شود.

امیر شیخلو

مهندس برق هستم و عاشق تکنولوزی ، علاقه مند به خدمت به بزرگ اندیشان . در زمینه سیستم های امنیتی - نظارتی و اتوماسیون صنعتی ، شبکه های برق فعالیت میکنم

نوشته های مشابه

5 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا